KW 21 : El Patio

elpatio

img_0639

In Bertem bevindt zich één van de oudste koiwinkels in Vlaanderen, een plaats waar verscheidene huidige koidealers gewerkt hebben, en we spreken er af met Nicolas, de beheerder van El Patio. Het ontstaan van El Patio is redelijk ongewoon. Nicolas vertelt: “ikzelf was tien jaar geleden al koihobbyist, en ik had toen al vaak de toenmalige eigenares, Ingrid, aangesproken om samen iets te ondernemen op gebied van koihandel, maar ze weigerde steeds. Drie jaar geleden echter werd de winkel te koop gezet, en het was Jos van Danikoi die op dat moment mijn zoon aansprak om samen de winkel terug op te starten. Mijn zoon was toen nog student, en hij heeft zich het eerste jaar ingezet om naar Japan te gaan, en veel bij te leren over koi. En om de winkel een grondige poets- en opfrisbeurt te geven. Daarna is hij opnieuw gaan studeren, en nu is de winkel in mijn beheer, samen met mijn vrouw.” Er is duidelijk heel wat werk verricht in de winkel, en de werken zijn nog volop aan de gang.
De winkel heeft steeds bestaan uit de winkelruimte en één serre, en afgelopen jaar is er een tweede serre
bijgekomen. Ook een overdekte parking is in volle opbouw. En komend jaar staat er een nieuwe buitenvijver op de planning.

img_0638

Tijdens het interview zitten we in die nieuwste serre in gezellige zeteltjes naast de vijvers, en Nicolas is
bijna de hele tijd eten in het water aan het gooien.
Nicolas: “Ik geef altijd veel eten, want ik wil dat de koi gezond zijn, en op gewicht met hun kleuren op
punt. De koi komt op de eerste plaats, ik ben allereerst koiliefhebber en dan pas zakenman.” Er zijn
veel koi op overwintering: alle vissen in de eerste serre, en dan nog twee vijvers in de tweede serre, vol
met verkochte vissen, wachtend op de lente.
Nicolas: “Ik houd de vissen heel goed in het oog, en heb er niet veel tijd voor nodig: enkele minuten hier rondlopen, en ik heb het onmiddellijk in de gaten of er iets mis is met één van de vissen of niet.” Veel meer tijd heeft Nicolas niet, want het grootste deel van de tijd spendeert hij buiten: in de opbouw van vijvers, een belangrijk deel van El Patio, naast groot- en kleinhandel van koi. We vragen aan Nicolas of hij zelf een voorkeur heeft in de vijveropbouw, maar dit heeft hij niet. Nicolas: “Alles is afhankelijk van de klant, wat die wil, en wat het budget is”.

img_0595

Wat filtering betreft, weet Nicolas goed wat hij wil.
Nicolas: “Ik ga niet het warme water uitvinden, en blijf gewoon bij wat al jarenlang goed werkt voor de
Japanners, dus waarom zou het niet werken voor mij? Gewoon: Japanse matten. Niets meer dan dat, alleen Japanse matten, en dat is voldoende.” Hij springt recht en gaat het hout rond de bakken water omhoog doen om ons de kamers te tonen die er onder liggen, en de matten erin. Nicolas: “Ik gebruik geen pompen, alleen voor het achterste deel. Voor de rest is zwaartekracht voldoende. Ik plan nog wel het installeren van een trommelfilter.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nicolas gaat zo’n vijf keer per jaar naar Japan, en heeft hiervoor zijn eigen idee. Nicolas: “Ik heb
geen favorieten kwekers, maar probeer wel de juiste kwekers voor de juiste variëteiten te vinden. Ik kies
er bewust voor om slechts te focussen om een klein aantal kwekers, zowel in het Noorden als in het Zuiden.
Dus in plaats van bij de ene kweker twee vissen te kopen, en dit nog eens bij een andere twintigtallen
kwekers, ga ik grotere aantallen kopen bij één kweker.
Met 200 of 300 koi tegelijk. Zo heb ik vorig jaar bij één kweker al zijn vissen opgekocht. Zo koop je
ook wel een aantal vissen van een minder goede kwaliteit, maar dit opent deuren. Want dan laten de kwekers je de uitzonderlijk goede vissen zien. Ik probeer zoveel mogelijk te denken vanuit het perspectief van de kweker alsook vanuit dat van de klant. Respect voor beide kanten dus! Dat maakt dat ik een goede band heb met verschillende kwekers. Zo ga ik regelmatig enkele dagen werken bij een kweker, en heb ik bijvoorbeeld de sleutel van de serres bij een kweker. Kan ik gewoon binnen gaan en zelf naar de vissen gaan kijken, ook al is de kweker niet in de buurt!”.

img_0645

Als we vragen naar zijn toekomstvisie, krijgen we een antwoord, dat volgens ons veelzeggend is voor deze enthousiaste man: “Ik heb niet echt een toekomstvisie, ik zie wel wat er komt. Voor nu ben ik blij dat ik veel ruimte heb. Er is hier veel water, zo’n 320 ton water binnen, en dan nog 280 ton water buiten.
Ruimte om te ademen, en te bewegen: als er volk binnen is, kan ik zonder problemen toch vissen bowlen, mensen kunnen elkaar nog passeren… Ik heb het ook graag als mensen gewoon komen zitten in de serre, en naar de vissen komen kijken. Ontspanning komen opzoeken. Weet je, er zijn een aantal mensen die hier regelmatig hun zondag komen doorbrengen.
Die heel de week hard werken, en hier naar de vissen komen kijken om tot rust te komen, en dan ben ik
hier bezig, en beginnen ze me nog te helpen ook!
Zalig vind ik dat!”. En bij deze vriendelijke uitnodiging bedanken Nicolas voor zijn ontvangst…

Bijhorend filmpje: zie media
http://www.elpatio.be/

img_0620 img_0583 img_0612

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

img_0555