KW 23 : Koi-Exclusive

dscn2439

Koiwereld gaat ook bij zijn sponsors langs, en deze keer is Koi-Exclusive aan de beurt, te Peer. Jurgen
Weyen, de zaakvoerder verwelkomt ons. Hij vertelt ons hoe het allemaal begon: “Als klein kind was ik al
gefascineerd door vissen en had ik ook een klein vijvertje.
Het zat er al van jongsaf in. Het idee van een eigen zaak is gekomen doordat ik de kans had om
te bieden op een zaak in faillissement. Uiteindelijk is die koop niet doorgegaan, maar vanaf toen zat ik
wel met het idee om een Koizaak te starten. Uiteindelijk deed ik dat dan ook zo’n 11 jaar geleden, dat is
dus Koi-Exclusive. Lang deden we ook nog andere dingen bij, zo had ik tot vorig jaar bijvoorbeeld ook
nog een horecazaak. Maar sinds een jaar is het enkel Koi.” De keuze voor de rasechte Japanse Koi was
gemakkelijk voor Jurgen, want “ik wou goede vissen”, en daarmee is het voor hem gezegd. Hij wordt met
de jaren specifieker in wat hij koopt bij welke kweker, en hij merkt ook een evolutie op. Jurgen: “Ik merk dat het moeilijker wordt om een Koi van 300 – 400 euro te verkopen als nisai, dus ik focus nu vooral op goede tosai of nisai van extra goede kwaliteit.” Niet dat hij alleen Koi verkoopt, hij doet alles van begin tot einde, dus ook vijveraanleg. Zijn eigen vijvers zijn allemaal gepolyesterd, behalve twee waar folie in zit, vooral met de bedoeling dat hij beide opties aan klanten kan laten zien. Jurgen heeft in zijn tuin zes vijvers en negen bakken staan. In totaal meer dan 300.000 liter water.

dscn2436

De grootste vijver ligt vlak aan het huis, en is trapsgewijs opgebouwd, volgens Jurgen is dat voor de kinderen. De bedoeling was er voor te zorgen dat kleine kinderen niet te diep in het water konden terecht komen. In het midden is de vijver 2.5 m diep. Hij bevat zo’n 100 kubieke meter water. Via drie bodemdrains en een skimmer komt het water in een trommelfilter, bewegend bed en kamer met matten terecht. Het gaat terug via de planten en de watervallen. Achterin de tuin, naast de hondenkennels (Jurgen kweekt namelijk ook nog honden) bevindt zich een vijver van 65 kuub, en erin zwemmen allerlei Koi. Gefilterd via bioblokken en bionet (gebruikt in de industriële viskwekerijen). Hiernaast ligt nog een vijver van 15.5 kuub en 2m diep, die eerst bedoeld was als waterreservoir, maar na drie maanden al voorzien werd om zijn standaard Koi te huizen.

dscn2464

Verder heeft Jurgen verschillende serres staan, met vijvers erin. In de eerste serre een vijver van 15 kuub, met een trickel- en trommelfilter erop, plus kamers met matten. Deze dient vooral voor de opgroei van jumbo tosai. Naast deze ligt in een andere serre een grote vijver van 70 kuub, met zijn jumbo’s erin.
Hierop staan twee grote trickelfilters, plus trommelfilter en bioblokken. Tenslotte, in de achterste serre staan nog negen bakken, met kleinere Koi in.

dscn2447

De serres waren in ieder geval broeiend heet, zeker op die dag waarin de zon volop scheen, en de temperatuur buiten steeg tot 28 graden. En die warmte komt Jurgen goed uit, want zijn passie ligt bij het
opgroeien van de Koi. Dit is de afgelopen jaren steeds meer een focus voor hem geworden, en het is bij dit onderwerp dat deze man helemaal openbloeit. Zo vertelt hij gepassioneerd over zijn Chagoi van 16 jaar oud, die vorig jaar 1m en 2 cm groot was, en die hij nog hoopt te krijgen op 1m en 10 cm, aangezien de Chagoi vorig jaar ook nog gegroeid was. Deze Chagoi heeft trouwens al menig prijs in de wacht kunnen slepen. In deze vijver zwemmen verscheidene kolossen in rond. Bijvoorbeeld een Sanke van 94 cm, die hij nog wil laten groeien tot 1m. Jurgen laat trouwens niet enkel zijn eigen Koi opgroeien, ook voor klanten doet hij dit.
Jurgen: “Dit opgroeien gaat goed eigenlijk. Ik moet trouwens ook alleen in het najaar de bak wat bij verwarmen, in de zomer is het niet nodig. In de winter wordt er niet verwarmd, de vis moet ook wel kunnen harden. Het groeiseizoen begint half augustus, dan wordt er veel voer gegeven. Ik meet dan de vissen op het einde van het jaar. Weet je, je moet vooral geduld hebben. Sommige Koi hebben 10 jaar nodig, en als hobbyist ziet men het niet altijd. Je moet best wat kennis hebben en ervaring in de evolutie van Koi.” En zo staan we menig tijd in de –echt wel enorm hete- serre te praten over de evolutie van zijn Koi. Foto’s hiervan hangen aan de muur, en zo kan je erg goed zien hoe prachtig de kleuren van de Koi evolueren, en hoe mooi de body van de vissen wordt. Zelfs bij vissen waarbij je in het begin zeker niet gezegd zou hebben. Om de groei extra te bevorderen, gebruikt Jurgen trouwens ook zijn eigen samengesteld voer. Te verkrijgen in het winkeltje.

Dus als je echte ‘jumbo’s’ wil zien, is Koi-Exclusive zeker de juiste plaats. Maar neem een deo mee, als het warm is.. Bedankt Jurgen voor de warme ontvangst!

Bijhorend filmpje : zie media.
http://www.koi-exclusive.be/

dscn2459 dscn2476 dscn2479 dscn2480 dscn2481 dscn2456 dscn2458