KW 22 : Quality Koi

QualityKoidscn2633

Drongen, Oost-Vlaanderen verschijnt op de GPS als we onze volgende trip ondernemen, met als doel een
Koiwereldreportage bij dealer, Hans Stock, van Quality Koi. File blijft ons niet bespaard, maar dat zijn we gewoon in ons Belgenlandje, maar uiteindelijk arriveren we op onze bestemming, waar Hans ons een
warm welkom geeft. Direct in het oog springend op zijn toonbank in de winkel zijn de vele prijzen die hij
won in Arcen. Trots zegt hij dat hij 15 vissen heeft meegenomen naar ginder, en dat hij in totaal met 13
prijzen naar huis is gekomen (en geen nood, ook de vissen nam hij weer mee). Dat bereik je niet zomaar,
dus hoog tijd voor een interview!

dscn2630

Hans, hoe begon het allemaal, die voorliefde voor koi? Hans: “Ik ben begonnen in de hengelsport
eigenlijk. Ik heb zelfs tien jaar met een hengelsportzaak samengewerkt, met aanmaak van hengels. In
1978, 1980 was ik zelfs één van de pioniers in het karpervissen, toen eigenlijk is mijn voorliefde voor
de vissen gegroeid. In die periode kocht ik ook mijn woning, zette mijn vijver, en werd ik Koihobbyist. Ik
was erbij van in het prille begin, zo was ik bijvoorbeeld het zesde lid van de Vlaamse Koi- en vijvervrienden! Het was dan in die tijd dat ik hoorde dat Ogata een verdeler in België zocht. Mijn vrouw zat zonder werk, en de periode was ideaal om een nieuwe weg in te slaan. In 1993 is Quality Koi officieel
begonnen. Eerst in bijberoep, en sinds 12 jaar voltijds.
Op dit moment doen we zo’n 60% vijveraanleg, en zo’n 40% winkel. We houden het bewust klein, mijn zoon is nu wel bij in de zaak gestapt, maar vooral voor de vijveraanleg. De Koi zijn vooral mijn aandeel, en dan is het belangrijk om het ook allemaal zelf te doen.”

dscn2588

Hans heeft hier zijn eigen weg in gevolgd, en is zich gaan focussen op kwaliteit, en dan vooral tosai van
goede kwaliteit. Vandaar dat hij reeds 17 keer de prijs voor “Babychampion” heeft gewonnen (naast enkele keren “Young Champion” en “Adult Champion”). Elk jaar gaat hij naar Japan, en selecteert hij zelf de vissen. Hans koopt nooit per box, en selecteert ook goed de kwekers waar hij langsgaat. Zo koopt hij elk jaar tweejarige Koi aan, specifiek om met hen mee te spelen in shows. Hans: “Ik verkoop het meeste in het najaar. Weet je, velen zeggen ‘ach Hans, met zijn kleintjes’, maar ze zien het potentieel niet. Eerst lachen ze met mijn keuzes, maar als ze diezelfde vis daarna prijzen zien winnen op de shows, dan weten ze het wel! Alles draait rond kwaliteit, ongeacht de grootte. Zo heb ik soms al eens enkele vissen meegebracht van iets mindere kwaliteit, maar om mijn bakken op te vullen, maar eigenlijk heeft dat geen zin, want het is met deze vissen dat ik blijf zitten. Ik geef graag zoveel mogelijk advies aan mijn klanten. De vissen die ik verkoop, die volg ik graag op, want daar haal ik ook mijn voldoening uit. Mijn klanten wonnen al negen keer de prijs voor beste hobbyist! Ik blijf ook elke dag in magazines kijken om mijn oog voor potentieel te blijven trainen. Als ik dan door mijn winkel loop, dan valt dat oog op een kleine vis, en dan kan die doorgroeien tot zo’n 30 cm in mijn vijver. Als dit visje dan doorgroeit tot meer dan 70 cm bij een klant, dat is mijn bevestiging.”

dscn2603

Tot slot van het interview vangt hij enkele koi voorons, en dan zie je de trots bij deze man. Hij laat
ons onder andere de Kohaku zien die tweede prijs  behaalde in Arcen, maar ook de Kohaku die Babychampion werd in zowel Oldenzaal als Arcen. Bij het bespreken van deze Koi merk je zijn expertise. Voor Hans is de structuur of de ‘body’ het belangrijkste, en de huidkwaliteit. Het patroon komt voor hem pas op de derde plaats. Hij vindt het belangrijk om de achtergrond te weten van de vissen, en kan op deze manier een goede inschatting maken van de mogelijke evolutie. En nog een laatste tip van Hans: “Niet te veel focussen op grootte, want hoewel iedereen vooral grote vissen wil, zijn deze veel moeilijker te houden.” Dus visie van Hans, van Quality Koi: focus op evolutie, klein is ook niet mis!
Dank je Hans, voor de warme ontvangst!

Bijhorend filmpje : zie media.
http://www.qualitykoi.be/

dscn2599 dscn2602 dscn2614 dscn2617 dscn2579 dscn2580 dscn2582 dscn2584 dscn2587