KW 21 : De Japanse Tuin in Hasselt

De grootste Japanse Tuin van Europa !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De bekende Japanse Tuin in Hasselt, een plek die bewust gecreëerd is, om geen urenlange vliegtuigreis te moeten aangaan om je in Japan te voelen. Een plek waar geen enkele plant, boom, steen, pad zonder betekenis is, en alles doordacht is neer geplant. Een plek waar het Japanse landschap helemaal wordt nagebootst, met planten, heuvels, water, rotsen, mos, kerselaars, en een keistrand. En met zijn 25.000 m2 tevens de grootste Japanse tuin in heel West-Europa. We ontmoetten er Claire Lelièvre, die geduldig al onze vragen beantwoordde, wanneer we in dit interview vooral de vijver van de tuin als focus nemen.

Claire vertelt ons dat de vijver niet uit één verbonden systeem bestaat, zoals zovelen denken, maar uit twee grote systemen. Een eerste vijver, vlak bij de ingang, tot aan een bruggetje waar het stopt, en een systeem met beekjes en brugjes om te verbinden, uitkomend in een grote vijver met een grote waterval. Elke vijver heeft een grote bak met lavasteen op de bodem, als filtering.
Vroeger werden hier kiezels voor gebruikt, iets wat de Japanners die de vijver hebben aangelegd erin hebben gedaan, maar met onze eiken, waarvan de bladeren zeer langzaam door het water verwerkt worden, libten deze bakken te snel dicht. De kiezels werden te vlug en te veel vervuild, en dus vervangen door lavastenen. Er bestaat ook een zogenaamde pompkamer, met drie grote pompen, die aangesloten zijn op de systemen, die gemiddeld 1150 liter water per minuut verplaatsen, en die volledig geautomatiseerd, en afwisselend op staan. Achter de grootste vijver bevindt zich nog een groot wachtbekken, waarin een skimmer is geplaatst om vuil op te vangen. Claire vertelt dat elke vijver jaarlijks wordt proper gemaakt! Dat wil zeggendat elk vijvergedeelte volledig wordt leeg gemaakt terwijl
de vissen tijdelijk worden opgevangen in een ander vijvergedeelte, en al het slib wordt verwijderd. Iets
waar de vissen in de vijvers dankbaar voor zullen zijn: in de vijvers zwemmen best grote exemplaren rond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Claire geeft aan dat er drie mensen in de Japanse tuin verantwoordelijk zijn voor de zorg van de vissen: ze voeren bij waar nodig, houden de koi in de gaten, en verwittigen de koidokter als dat nodig blijkt. De vissen zijn erg tam, en komen zelfs uit het water op het keistrand. Visvoer is bij het onthaal te koop, en dat weten ze maar al te goed: ze volgen je wanneer je langs de vijvers stapt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De vijvers zijn allesbehalve lukraak aangelegd: ze vertellen een verhaal van leven. Het beginpunt met
een waterval wat het jonge, bruisende leven voorstelt, de kindheid. Om dan over te gaan in de stroom van de puberteit, waarin we geen gezag van onze ouders meer aanvaarden: water dat botst op de rotsen. Dit water stroomt in een wachtbekken, wat de leeftijd van 20 tot 30 jaar symboliseert, waarin het vooral een stuk rustiger is, tot er een brug komt, waarna er een voorstelling van de midlifecrisis voorstelt: een rots, de ‘schildpad’, die tegen de stroom in probeert om terug naar de jeugd te gaan, maar evengoed door het water wordt meegesleurd, om in de grote, rustige vijver terecht te komen, een symbool voor rust en wijsheid.
Maar hoewel deze vijver zeer stil lijkt, is er toch steeds beweging. De drakenpoortwaterval verwijst dan weer naar een oude Chinese legende: een wil koi wil zijn aardse bestaan ruilen voor een meer verheven leven in het hiernamaals en hij springt over de waterval om zo verder te leven als draak. Een symbool van wilskracht, sterkte en doorzettingsvermogen, ook opnieuw weergegeven door een rots in de waterval. Zo wordt duidelijk dat in een Japanse tuin godsdienst en filosofie centraal staan, samen met respect voor de natuur en schoonheid van de leefomgeving.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Japanse Tuin in Hasselt is aangelegd als zogenaamde ‘scrollingtuin’, die wil zeggen, een wandeltuin,
gemaakt om vanuit alle mogelijke plaatsen en zichtpunten prachtig te zijn. Claire merkt ook op dat je op
geen enkele punt de hele tuin kan overzien. Je moet blijven bewegen, blijven rondwandelen, en de vijf zintuigen worden aangesproken: voelen, horen, kijken, ruiken en smaken. Een prachttuin, volledig ontworpen en aangelegd door experten, uit Japan. Zelfs de gebouwen zijn gemaakt in Japan en gedoneerd. En toch.. eigenlijk bleek dit soort tuin niet het oorspronkelijk idee!

Claire vertelt dat de stad Hasselt verbroederd is met de Japanse stad Itami, vlak bij Osaka. Maar aangezien er zoveel duizenden kilometers tussen beide steden ligt, begon het idee te groeien om op beide plekken iets te voorzien wat deed denken aan de vriendschappelijke stad. Hasselt doneerde in 1985 aan Itami een beiaard. En voor hun eigen geschenk hadden ze in eerste instantie gedacht aan een ‘zentuin’, je weet wel, een vierkante tuin, met grind en rotsen. Een tuin die gemakkelijk op een plein midden in de stad zou passen. Uiteindelijk kwam Claire samen met een Japanse delegatie terecht op de weide naast het Kapermolenpark, om eens te kijken of ze er een deel van zouden kunnen gebruiken voor hun tuinproject. Nadat Claire enkele koeien en een paard uit de weg had gejaagd (de Japanners hadden er schrik van) werd de plek goedgekeurd… uiteindelijk hebben de Japanners de hele weide ingenomen. Enkele gerenommeerde Japanse tuinexperten hebben in 1992 de tuin ontworpen, en de aanleg ervan in handen genomen. Een enorme onderneming met hele Japanse huisjes die vanuit Japan verpakt in grote containers naar België verscheept werden, groepen van gemiddeld dertig Japanners die in de brandweerkazerne logeerden, tot stenen die terplekke en stuk voor stuk in Oostenrijk uitgezocht werden, gekozen omwille van hun zilverkleur en ‘ziel’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een klein stukje Japan in België is het resultaat, waar de Japanse bevolking nog steeds op afkomt. Ten tijde van ons interview was het een speciale periode rond de Japanse kerselaars die in bloei stonden. De eerste bloemen van het jaar komen te voorschijn, en Japanners vanuit alle hoeken van het land komen naar Hasselt, om te picknicken onder kerselaars. Claire vertelt het belang van omhoog te kunnen kijken naar de bloesems, want het stuifmeel zou heilzaam zijn.

http://www.japansetuin.be/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA