Even langsgaan bij Shinto, Wakken.


We reizen af naar de West-Vlaamse kant van ons Belgenlandje, en dan mag een bezoek aan Shinto, en zaakvoerder Thierry niet ontbreken. Kleine smalle weggetjes tussen de velden brengen ons naar Wakken, en daar, gewoon in de tuin van zijn huis, kan je Shinto vinden. Een serre met enkele bakken en enkele vijvers, meer heb je eigenlijk niet nodig om Koihandelaar te worden. Thierry echter benoemt zichzelf zo niet. Thierry: “Ik ben eigenlijk nog een hobbyist. Ik werk ook nog fulltime, Shinto doe ik er samen met mijn vrouw bij. Wij zijn al 20 jaar bezig met Koi, en ongeveer 13 jaar geleden was het het idee van mijn vrouw om met de zaak te beginnen. En elk jaar opnieuw zeg ik weer dat ik ermee ga stoppen, maar op de een of andere manier kom ik er maar niet toe! Wel gaan we een beetje afbouwen, we stoppen bijvoorbeeld met polyesteren. Vroeger deden mijn vrouw en ik dat samen, maar sinds zij rugproblemen ontwikkelde gaat het eigenlijk niet meer. Het wordt ook een beetje te druk, en ik focus me liever op de vissen.“

Eén keer per jaar gaat Thierry naar Japan, en dat doet hij eigenlijk het liefste: “Naar Japan kunnen gaan, kunnen kiezen, onderhandelen, dat stuk van de handel doe ik eigenlijk het liefste. De geur van de serres daar, en het prachtige landschap, en de ongelooflijke vissen! De aankoop wordt er wel niet gemakkelijker op. Klanten verwachten vaak een grote, vrouwelijke prachtvis voor maar 200 euro, en dat kan niet. Ik vertrek wel met bepaalde vragen van klanten in het achterhoofd, maar kom ook vaak voor hen met lege handen terug, omdat ik het niet kunnen vinden heb. Ik probeer mijn aanbod wel op een redelijk budget af te stemmen. Tosai koop ik dan weer amper, omdat ik hen toch niet verkocht krijg. De klant bekijkt dat vaak als teveel risico, en trouwens in Japan kan je toch maar kiezen uit de tweede of derde selectie.” Opmerkelijk genoeg verkoopt Thierry relatief weinig gosanke. Andere, meer uitzonderlijke variëteiten gaan dan weer vlotjes weg, zoals shiro, kikusui, goromo,… Hij probeert regelmatig andere variëteiten uit, en komt soms voor verrassingen te staan over wat goed verkoopt en wat niet.

Maar hoe is Thierry eigenlijk met Koi begonnen? Thierry: “De vijver in mijn tuin is aangetekend door aan tuinarchitect, maar ik heb hem zelf geïnstalleerd, dus vijver en planten. En ik wou er iets inzetten. Goudvissen waren niet speciaal genoeg, het mocht iets meer zijn. Dus ben ik begonnen met in de bibliotheek te gaan opzoeken, en zo op Koi gestoten. Het was al een oude boek, maar ik was onmiddellijk onder de indruk van de foto’s van die prachtige vissen. En vanaf dat punt ben ik op zoek gegaan naar meer informatie en er zo zelf aan begonnen. Het was niet altijd een evidentie: twintig jaar geleden was er amper iets van informatie beschikbaar. Dus veel uitgeprobeerd en ondervonden met de jaren, he. Mijn filter heb ik zelf gemaakt, als voorbeeld naar het boek van Louis Vanreusel. En dat systeem draait nu al 18 jaar onveranderd. De vijver is 15 000 liter en de filterruimte 7000 liter. Vanaf de bodemdrains gaat het water naar de voorfiltering (vortex) en zo in een meerkamerfilter met Japanse matten en kaldness). De andere twee vijvers hebben nexus als filtering, en ik ben nog van plan om een trommelfilter te installeren, om het aan de klanten te kunnen laten zien. Maar de Koi voor verkoop zitten in de serre, met vijf bakken van 15 000 – 12 500 – 10 000 liter water, allemaal apart gefilterd, ook met meerkamerfilters. De achterste vijver in de tuin, daarin zitten de vissen waarmee ik wat aan het experimenteren ben. Zo heb ik er toch enkele tosai ingezet om eens te kijken hoe ik ze kan laten opgroeien. Als water gebruik ik bronwater in het algemeen, maar die achterste vijver heeft water van de erachter gelegen visvijver. Ik ben ook voortdurend aan het verversen, en ik moet zeggen, dat opgroeien gaat goed!”.


Wel, laten we zeggen dat voor een man die al enige jaren zegt dat hij ermee gaat stoppen, Thierry toch een man is die vol nieuwe ideeën naar de toekomst zit, en die nog aan het uitvoeren is ook. Wij wensen hem alleszins nog veel succes toe in de komende jaren.

Bijhorend filmpje : zie media.
http://www.shinto.be/